Investitorii (detectivi amatori) se inspiră din Sherlock Holmes pentru a zădărnici schemele de investiții frauduloase.
Vasile Craciun
#revistacrismedia
#comunitateaCASATAINUK
cris-media.com
cris-travel.com
Sursa articolului:
Financial Conduct Authority
Timp de citire: 5 minute
Un nou studiu realizat de Autoritatea de Conduită Financiară (FCA) a descoperit că un sfert (25%) dintre investitori care au evitat o escrocherie se inspiră din Sherlock Holmes pentru a-i opri pe escroci în calea lor. Acest lucru vine în timp ce FCA lansează cea mai recentă campanie ScamSmart, care oferă investitorilor instrumentele necesare pentru a identifica și evita escrocheriile.
Ultima campanie ScamSmart a FCA își propune să scoată în evidență abilitățile folosite de cei care i-au oprit pe escroci. Analiza datelor de la linia de asistență pentru consumatori a FCA a arătat o creștere de 193% a apelurilor către FCA în ultimii cinci ani.
În 2022, au fost economisiți peste 2 milioane de lire sterline de către investitorii vigilenți, care au sunat la FCA pentru a raporta compania sau persoana care încerca să-i insele.
Doi din cinci (39%) respondenți susțin că abilitățile lor de investigație sau cercetare îi ajută să observe indiciile. Alți 32% se bazează pur și simplu pe instinct pentru a distinge între oportunitățile de investiții reale și potențialele escrocherii.
Dintre cei 1.036 de investitori care au evitat fraudele de investiții chestionați de FCA, o treime (33%) au fost contactați prin e-mail, în timp ce un sfert (25%) au primit un apel telefonic personal. După ce investitorii și-au dat seama că oportunitatea de investiție era frauduloasă, 42% au avertizat familia și prietenii, în timp ce alți 27% au postat pe rețelele de socializare pentru a-i avertiza pe alții.
Mark Steward, Director Executiv pentru Executarea și Supravegherea Pieței, a declarat:
‘’Fraudatorii devin din ce în ce mai sofisticați, inventând diferite tactici, cum ar fi mesaje sau apeluri personalizate sau folosind presiunea costului vieții ca modalitate de a tenta investitorii cu oportunități false. După ce banii au fost pierduți în acest fel, este greu să îi recuperezi, așa că dacă ceva pare prea bine ca să fie adevărat, probabil că este o înșelătorie. Este minunat să vezi atât de mulți investitori capabili să observe semnele unei fraude și să-i ajute și pe alții să facă același lucru. Nu trebuie să fii un Sherlock Holmes pentru a observa fraudele’’.
‘’Sfaturile și sugestiile noastre ScamSmart, împreună cu Lista de Avertismente a FCA, furnizează toate indiciile de care ai nevoie pentru a sorta investițiile reale de cele frauduloase.’’
‘’FCA îi cheamă pe toți investitorii să fie ScamSmart și să verifice Lista de Avertismente înainte de a lua orice decizie de investiții. Acest lucru va ajuta la identificarea celor care rulează fraude și/sau care nu sunt autorizați să opereze, sau va atrage atenția investitorilor acolo unde este necesară o cercetare suplimentară.’’
Dacă investitorii ar face afaceri cu o firmă neautorizată, aceștia nu vor fi acoperiți de Serviciul Ombudsman-ului Financiar sau de Schema de Compensare a Serviciilor Financiare (FSCS) în cazul în care lucrurile merg prost.
Este important să știți cum să recunoașteți semnele de avertizare pentru posibile înșelătorii :
1. Contact neașteptat: (tradițional) escrocii sună fără să fiți pregătiți, dar contactul poate veni și de la surse online, cum ar fi e-mail sau rețele sociale, prin poștă, prin recomandări sau chiar în persoană la un seminar sau o expoziție.
2. Presiunea timpului: escrocii ar putea oferii un bonus sau o reducere dacă investiți înainte de o anumită dată sau vor spune că oportunitatea de investiții este disponibilă doar pentru o perioadă scurtă de timp.
3. Exclusivitate sau secretomanie: ar putea pretinde că ați fost selectat special pentru o oportunitate de investiții și să vă spună să o păstrați secretă.
4. Dovada socială: ar putea distribui recenzii false și pretinde că alți clienți au investit sau doresc să profite de respectiva oferta de investiții.
5. Randamente nerealiste: escrocii promit adesea randamente tentante, care sună prea bine pentru a fi adevărate. Cu toate acestea, escrocii pot oferi, de asemenea și randamente mai mici, mai realiste, pentru a părea legitimi.
6. Autoritate falsă: utilizând literatură și site-uri web convingătoare, pretind că sunt reglementați, vorbind cu autoritate despre produsele de investiții.
7. Lăudăroșenie înșelătoare și încercarea de construire a unei prietenii pentru a adormi vigilența oamenilor și pentru a-i induce în eroare.
8. Acces la distanță: escrocii pot pretinde că vor să ajute și cer oamenilor să descarce un software sau o aplicație pentru a avea acces la dispozitivul lor. Acest lucru le-ar putea permite să acceseze contul bancar sau să facă plăți folosind cardul.