PENSII de Mihaela Nica – atașat pe probleme de muncă și sociale – Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord
De Mihaela Nica – atașat pe probleme de muncă și sociale la Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord
⌛️Timp de citire: 17 minute
Editor text & foto Vasile Craciun
Cris-Media & grupul CASA TA IN UK
Vom intra direct in subiect:
Afirmații FALSE legate de drepturile de pensie:
- Dacă nu am muncit 10 ani legal în UK nu am dreptul la pensie de la statul britanic. FALS
Într-adevăr 10 ani reprezintă stagiul minim de cotizare în Regatul Unit, dar nu în toți acești 10 ani dumneavoastră trebuia să fi muncit și cotizat doar în UK
-
- Dacă nu am muncit legal 15 ani în România nu am dreptul la pensie de la statul român. FALS Într-adevăr 15 ani reprezintă stagiul minim de cotizare în România, dar nu în toți acești 15 ani dumneavoastră trebuia să fi muncit și cotizat doar în România
- Pot “transfera” anii de vechime (stagiul de cotizare) dintr-un stat în altul. FALS
Într-adevăr anii munciți și cotizațiile plătite se iau în calcul în favoarea dumneavoastră pentru îndeplinirea condițiilor specifice de stagiu minim, dar fiecare stat calculează drepturile de pensie care vi se cuvin strict pentru perioada cotizată la sistemul de asigurări sociale al respectivului stat. Deci nu se transferă, ci se totalizează perioadele de cotizare/asigurare.
De exemplu ați muncit în România 11 ani: pentru a încasa pensie mai trebuie să fi muncit în alt stat UE sau în UK măcar încă 4 ani, dar România vă va calcula drepturile de pensie exact pentru anii cotizați, respectiv pentru 11 ani. Deci, stagiul de cotizare prevăzut de lege pentru obținerea drepturilor de pensie din sistemul public de pensii din România, în cazul lucrătorilor migranți, se calculează prin însumarea perioadelor de asigurare realizate în România cu cele de asigurare realizate în alte state membre precum și în UK în care solicitantul a desfășurat activități profesionale confirmate ca atare de instituțiile competente ale statelor membre implicate.
Drepturile de pensie sunt calculate proporțional cu perioadele de asigurare realizate în fiecare stat membru implicat în care solicitantul a muncit cel puțin 1 an, cu respectarea principiului pro rata temporis.
- Fiecare stat în care ați muncit legal vă acordă drepturile de pensie cu două condiții:
- împlinirea vârstei de pensionare – care diferă de la un stat la altul
- îndeplinirea stagiului minim de cotizare – care diferă de la un stat la altul (10 ani în UK, 15 ani în România, 20 de ani în Italia, 5 ani în Germania, etc)
- În cazul persoanelor stabilite pe teritoriul altor state membre, cererea de acordare a drepturilor de pensie se depune la instituția de asigurări sociale de la locul real de domiciliu (loc de ședere permanentă), care are obligația de a face toate demersurile către instituțiile competente din toate celelalte state în care persoana a muncit legal, nefiind necesară deplasarea solicitantului în toate statele în care a muncit.
Explicații:
- dacă locuiți în UK depuneți cererea de pensionare pentru toate statele în care ați înregistrat vechime în muncă (stagiu de cotizare) la IPC.
- dacă locuiți în România depuneți cererea de pensionare pentru toate statele în care ați muncit legal la Casa Județeană de Pensii de domiciliu, la Compartimentul Pensii Internaționale.
- Pensia se solicită de la fiecare stat în parte, în momentul în care persoana îndeplinește condițiile de pensionare din statul respectiv.
De exemplu, dacă ați lucrat atât în România, cât și în UK, veți primi două pensii, una acordată de către statul român, la îndeplinirea condițiilor prevăzute de legislația română și alta acordată de către statul britanic, din momentul în care îndepliniți condițiile prevăzute de către legislația britanică.
- Principiul totalizării perioadelor de asigurare este valabil pentru accesul la ambele pensii, atât cea acordată de către statul român, cât și cea care va fi acordată de statul britanic.
Mai multe informații se regăsesc aici:
- Casa Națională de Pensii Publice (instituția competentă din România): https://www.cnpp.ro/pensii-comunitare
La fiecare casă județeană de pensii există un compartiment specializat în calculul pensiilor internaționale care corespondează cu instituțiile celorlalte state în care solicitantul a muncit legal. Corespondența se realizează standardizat printr-un singur sistem informațional numit RINA.
Solicitanții trebuie să prezinte numărul de asigurare – respectiv NINo din UK.
- Departamentul pentru Muncă și Pensii (instituția competentă din UK): http://www.dwp.gov.uk/international/benefits/state-pension/state-pension-arrangements-in-eea/
Autoritatea competentă din UK unde se depune cererea de pensionare este: International Pension Centre (IPC) :
- Online: https://www.gov.uk/international-pension-centre
- Telefonic: +44 (0) 191 218 7777
- Poștă: formularul BR1: https://www.gov.uk/government/publications/guidance-on-claiming-a-state-pension-if-you-retire-abroad.
IPC are obligația de a coresponda cu polul de competențe a Casei Naționale de Pensii din România care este la Covasna (și/sau din toate statele unde ați muncit) pentru a transmite cererea dumneavoastră de pensionare conform vârstei de pensionare din România, chiar dacă în UK încă nu ați împlinit vârsta legală impusă de legislația britanică.
- În Regatul Unit pentru verificarea vârstei de pensionare raportat la data nașterii, accesați site-ul GOV.UK: https://www.gov.uk/state-pension-age.
Dacă perioada în care aţi fost asigurat în UK nu este suficient de lungă pentru a putea beneficia de pensie în acest stat, vor fi luate în calcul toate perioadele de asigurare realizate în alte state membre ale UE, deci şi în România. Regula este valabilă și viceversa. În scopul totalizării perioadelor de asigurare realizate în cele două sisteme de pensii (UK şi România), IPC poartă corespondență în mod direct cu Casa Teritorială de Pensii competentă din România, prin intermediul formularelor de legătură, în vederea certificării reciproce a perioadelor de asigurare. Valoarea pensiei va fi stabilită în raport cu stagiul de cotizare la sistemul de asigurări sociale al respectivului stat.
!!! Pentru informații suplimentare legate de cazul dumneavoastră apelați la Ambasada României în Londra, Biroul Atașatului MMSS, doamna consilier Mihaela Nica, [email protected]